(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
NÁPOJE ALKOHOLICKÉ +++
Potřebné ingredience
VÁNOČNÍ, SILVESTOVSKÉ,DĚTSKÉ ATD.
Postup přípravy
Silvestrovský punč - 5 porcí
Ingredience:
• 2,5 dl červeného vína
• 2,5 dl bílého vína
• 12 dkg kandovaného cukru
• 2,5 dl vody
• 1/16 l vodky nebo třešňové pálenky
• 0,5 dl citrónové šťávy
Příprava:
Do kastrolku nalijeme vodu, přidáme kandovaný cukr a na ohni jej rozpustíme. Rozpuštěný kandovaný cukr prolijeme sítkem do hrnce, přilijeme víno a silně nahřejeme. Nakonec přilijeme citrónovou šťávu, vodku nebo třešňovou pálenku, nalijeme do zahřátých sklenic a podáváme.
Novoroční punč 8 porcí
Ingredience:
• 7,5 dl vody nebo slabšího čaje
• 20 dkg cukru
• 3 pomeranče
• 1 citrón
• 2 hřebíčky
• kousek celé skořice
• 0,5 l červeného vína
• 2 dl rumu
Příprava:
Do hrnce nalijeme vodu nebo slabý čaj, přidáme cukr, ze 2 pomerančů a z poloviny citronu ostrouhanou kůru, skořici a hřebíček a asi 5 minut vše povaříme. Pak směs prolijeme sítkem do jiné nádoby, přilijeme víno, postavíme na oheň, zahřejeme téměř k bodu varu, pak odstavíme, přilijeme šťávu z pomerančů a citrónu, rum a zamícháme. Hotový punč nalijeme do nahřátých sklenic a podáváme.
Vánoční punč – 5 porcí
Ingredience:
• 1 l červeného nebo bílého vína (suchého)
• 40 dkg moučkového cukru
• 2 punčové třešně
• kůra z jednoho citrónu a pomeranče – okrájené
Příprava:
Vše dáme do velké láhve (třeba okurkové), promícháme, zakryjeme hrdlo alobalem a za občasného protřepání necháme 10-14 dnů uzrát. Po rozpuštění cukru slijeme přes filtr do menších lahviček.
Aperitiv Mulsum
( starořímský recept)
Ingredience:
• 0,7 l suchého bílého vína
• 3 vrchovaté lžíce medu
• skořicová kůra (2 cm)
• 10 anýzových semínek
Postup:
Čtvrtinu vína nalijeme do hrnce, přidáme med a přivedeme do varu, vložíme koření a sejmeme z ohně. Necháme táhnout až do vychladnutí. Přecedíme a směs nalijeme zpět do láhve ke zbytku vína. Protřepeme, uzavřeme korkem a necháme v chladu 2 týdny uležet (láhev položíme).
Mandarinkový džus
Ingredience
• 9 mandarinek
• 5,5 litru vody
• 2 lžičky kyseliny citronové
• 30 dkg cukru
Postup
5 litrů vody převaříme s cukrem. Oloupané mandarinky řádně po částech spolu s 0,5 litru převařené vody rozmixujeme. Přelijeme do větší nádoby, přidáme kyselinu citronovou, promícháme a přilijeme 5 litrů převařené vychladlé vody s cukrem. Opět promícháme a přecedíme buď přes sítko nebo plenku, přelijeme do lahví a uložíme v chladu
Vaječný koňak
Ingredience:
• 12 žloutků
• 1 l mléka plnotučného
• 1 slazené mléko SALKO
• 1 vanilkový cukr
• ½ l rumu
Postup:
Mléko se převaří a nechá vychladnout .Přidáme 12 žloutků .Rozšleháme a hřejeme do zhoustnutí . Potom vmícháme slazené mléko a po vychladnutí rum.
Půlnoční punč
Ingredience:
• láhev čeveného vína
• 2 kousky celé skořice
• 2 hřebíčky
• kůra a šťáva z jednoho citronu
• 10cl brandy
• 10cl cherry brandy
• 1/2l horkého čaje
Postup:
Víno, cukr, skořice, hřebíček a citronovou kůru zahřejem téměř k bodu varu. Přidáme brandy, likér a citronvou šťávu a nakonec dolijeme čajem
Anglický punč
Ingredience:
• 100g krystalovéhoh cukru
• 500ml horkého silného čaje
• 500ml sherry
• 50ml araku (nebo vodky)
• šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
Postup:
Cukr rozpustíme za stálého míchání v horkém čaji, přilijeme sherry, arak, citronovou šťávu a kůru. Vše zahřejeme téměř k varu, ale nevaříme.
Smrt v sedle
Ingredience:
• 0,2 l Coca-coly
• 0,05 l Rumu
• 0,25 l Piva světlého
Postup:
Do půllitru nalijeme vychlazenou colu, přidáme rum a dolijeme pivem. Opakujeme pokud nám síly stačí.
Ingredience:
• 2,5 dl červeného vína
• 2,5 dl bílého vína
• 12 dkg kandovaného cukru
• 2,5 dl vody
• 1/16 l vodky nebo třešňové pálenky
• 0,5 dl citrónové šťávy
Příprava:
Do kastrolku nalijeme vodu, přidáme kandovaný cukr a na ohni jej rozpustíme. Rozpuštěný kandovaný cukr prolijeme sítkem do hrnce, přilijeme víno a silně nahřejeme. Nakonec přilijeme citrónovou šťávu, vodku nebo třešňovou pálenku, nalijeme do zahřátých sklenic a podáváme.
Novoroční punč 8 porcí
Ingredience:
• 7,5 dl vody nebo slabšího čaje
• 20 dkg cukru
• 3 pomeranče
• 1 citrón
• 2 hřebíčky
• kousek celé skořice
• 0,5 l červeného vína
• 2 dl rumu
Příprava:
Do hrnce nalijeme vodu nebo slabý čaj, přidáme cukr, ze 2 pomerančů a z poloviny citronu ostrouhanou kůru, skořici a hřebíček a asi 5 minut vše povaříme. Pak směs prolijeme sítkem do jiné nádoby, přilijeme víno, postavíme na oheň, zahřejeme téměř k bodu varu, pak odstavíme, přilijeme šťávu z pomerančů a citrónu, rum a zamícháme. Hotový punč nalijeme do nahřátých sklenic a podáváme.
Vánoční punč – 5 porcí
Ingredience:
• 1 l červeného nebo bílého vína (suchého)
• 40 dkg moučkového cukru
• 2 punčové třešně
• kůra z jednoho citrónu a pomeranče – okrájené
Příprava:
Vše dáme do velké láhve (třeba okurkové), promícháme, zakryjeme hrdlo alobalem a za občasného protřepání necháme 10-14 dnů uzrát. Po rozpuštění cukru slijeme přes filtr do menších lahviček.
Aperitiv Mulsum
( starořímský recept)
Ingredience:
• 0,7 l suchého bílého vína
• 3 vrchovaté lžíce medu
• skořicová kůra (2 cm)
• 10 anýzových semínek
Postup:
Čtvrtinu vína nalijeme do hrnce, přidáme med a přivedeme do varu, vložíme koření a sejmeme z ohně. Necháme táhnout až do vychladnutí. Přecedíme a směs nalijeme zpět do láhve ke zbytku vína. Protřepeme, uzavřeme korkem a necháme v chladu 2 týdny uležet (láhev položíme).
Mandarinkový džus
Ingredience
• 9 mandarinek
• 5,5 litru vody
• 2 lžičky kyseliny citronové
• 30 dkg cukru
Postup
5 litrů vody převaříme s cukrem. Oloupané mandarinky řádně po částech spolu s 0,5 litru převařené vody rozmixujeme. Přelijeme do větší nádoby, přidáme kyselinu citronovou, promícháme a přilijeme 5 litrů převařené vychladlé vody s cukrem. Opět promícháme a přecedíme buď přes sítko nebo plenku, přelijeme do lahví a uložíme v chladu
Vaječný koňak
Ingredience:
• 12 žloutků
• 1 l mléka plnotučného
• 1 slazené mléko SALKO
• 1 vanilkový cukr
• ½ l rumu
Postup:
Mléko se převaří a nechá vychladnout .Přidáme 12 žloutků .Rozšleháme a hřejeme do zhoustnutí . Potom vmícháme slazené mléko a po vychladnutí rum.
Půlnoční punč
Ingredience:
• láhev čeveného vína
• 2 kousky celé skořice
• 2 hřebíčky
• kůra a šťáva z jednoho citronu
• 10cl brandy
• 10cl cherry brandy
• 1/2l horkého čaje
Postup:
Víno, cukr, skořice, hřebíček a citronovou kůru zahřejem téměř k bodu varu. Přidáme brandy, likér a citronvou šťávu a nakonec dolijeme čajem
Anglický punč
Ingredience:
• 100g krystalovéhoh cukru
• 500ml horkého silného čaje
• 500ml sherry
• 50ml araku (nebo vodky)
• šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
Postup:
Cukr rozpustíme za stálého míchání v horkém čaji, přilijeme sherry, arak, citronovou šťávu a kůru. Vše zahřejeme téměř k varu, ale nevaříme.
Smrt v sedle
Ingredience:
• 0,2 l Coca-coly
• 0,05 l Rumu
• 0,25 l Piva světlého
Postup:
Do půllitru nalijeme vychlazenou colu, přidáme rum a dolijeme pivem. Opakujeme pokud nám síly stačí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
žabada
(upraveno)
6. 11. 2010, 20:10
je třeba uložit, budou se hodit
Anturka
(upraveno)
6. 11. 2010, 20:15
@žabada
jj, budou se hodit
zuzka89
(upraveno)
6. 11. 2010, 10:57
máte nějaké vyzkoušené, které byste doporučila?
Anturka
(upraveno)
6. 11. 2010, 11:09
@zuzka89
Zatím nemám žádné vyzkoušené ale budu určitě zkoušet.